År 4-6


onsdag 21 mars 2012

4A: SO - Fem världsreligioner

Hej klass 4A!

Då var vi igång med arbetsområdet i religion som ska ge oss en kunskap om och förståelse för de fem världsreligionerna. Vi kan tänka oss området som en "baskurs", grundläggande fakta och de mest centrala tankegångarna i världsreligionerna kommer att gås igenom. Utifrån fakta vi lär oss kommer vi att diskutera, argumentera, reflektera och analysera. Allt i enlighet med kunskapskraven i religion för vårterminen i år 4.

Klassen har idag fått med sig två häften i läxa till nästa onsdag, den 28 mars. Tisdagens lektion kommer att vikas åt materialet, och då är det en klar fördel att ha läst det på hemmaplan så att vi ger oss en god chans att exempelvis reflektera över texterna och vad de handlar om.

Dagens lektion använde vi till att tolka kriterierna för de olika kunskapskraven. Vi talade om dop (som religiös handling), församling (gemenskap/klubb), konfirmation (bekräftelse på dop) och fick tid till att lyfta en del intressanta frågor. I skrivböckerna har eleverna skrivit ner två av de reflekterande frågor som kom upp. Läs gärna dem! Notera att eleverna ska ha bekantat sig med texthäftena, inte kunna dem utantill.

Sista bladet i texthäftet om de sex byggstenarna handlar om de eviga frågorna. I sista stycket i den texten ber jag er att tillsammans med barnen diskutera dessa. Det är frågor som kan "skapa förvirring" och upplevas otydliga då det inte finns exakta svar på dem. Vi kommer att ägna en hel del tid åt de eviga frågorna på lektioner framöver, men det kan vara en idé att stötta era barn i förståelsen för varför de finns och varför det inte finns svar på dem.

Hör av er om det råder oklarheter!

Mvh
Viktoria Svensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar