Hej!
Ibland kan en dokumentär eller film ge mer vad gäller kunskapsöverföring, än vad en "gammal" lärare i historia kan. Ibland är en dramatisering av en händelse eller person betydligt mer intressant att titta på, än att lyssna till, om ni förstår hur jag tänker.
Regalskeppet Vasa är en sådan händelse. Hur byggdes skeppet? Av vad och hur kunde man beräkna exakta mått med något man kallade för bestick? Varför sjönk skeppet på sin jungfrufärd och hur kommer det sig att Gustav II Adolf, dåtidens kung i Sverige, ville ha ett sådan stort skepp? Drunknade alla som var ombord på skeppet och hur var det att leva på 1620-talet i exempelvis Stockholm?
Dramatiseringen av regelskeppet Vasas bygge, tiden som rådde och jungfruresans abrupta slut tittade vi på tillsammans idag. Säkert blev ni elever, lika berörda som jag av innehållet i filmen och reflekterade över en hel del som visades. Jag har skrivit ner ett antal frågor för er att besvara. En del är "vad/när/vem"-formulerade, andra "varför/hur kommer det sig att". Du behöver inte svara på alla frågor, inte heller skriva ner särskilt långa svar. Men jag vill att du tänker till, analyserar det du sett och försöker utmana dig själv genom att beskriva dina tankar i svar till så många frågor du kan.
Frågorna delar jag ut i pappersform imorgon på lektionen, och lägger därefter upp en länk till dem i detta inlägg. På så sätt har du en back-up om du skulle tappa bort pappret.
Vidare i stormaktstiden och strax dags för ett trettioårigt krig, en drottning som abdikerar och en kulknapp med koppling till Varberg! Det ni!
Mvh Viktoria
Reflektionsuppgift Vasa 1628
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar